вівторок, 26 липня 2016 р.

Web-програмування. З чого почати?

Дана стаття написана для тих, хто самостійно намагається розібратися в програмуванні сайтів. Вона показує шлях, по якому може рухатися початківець, який розгубився в різноманітності сучасних мов програмування для Web, а також вона намагається обґрунтувати даний вибір. Кроки запропоновані в цій статті не варто вважати абсолютно правильними. Це лише авторське (суб’єктивне) бачення можливого розвитку Web-програміста.
Слід також розуміти, що на сьогодні є чимало безкоштовних систем керування сайтом (CMS) і велика кількість тем (шаблонів) для їх оформлення. Це дозволяє створювати власні сайти не вдаючись до верстки, програмування. Але ми орієнтуватимемося на те, що Ви не шукаєте легких шляхів і бажаєте здобути достатній обсяг знань з метою самостійного створення сайтів, написання скриптів, верстки макетів тощо.
Якщо вам потрібен зручний (як для перегляду, так і для управління) сайт вже зараз, то зверніть увагу на «создание сайтов» від «Site by Site». Територіально компанія розташована в Казані, але географія її діяльності набагато ширша.
Отже, з чого слід почати, без чого подальше вивчення Web-програмування неможливе?
Щоб створити найпростіший сайт, потрібно знати хоча б мову розмітки. Найлегшою і найпопулярнішою є мова HTML.

Що таке HTML?

Термін HTML (HyperText Markup Language) означає «мова маркування гіпертексту». Це система верстки, яка визначає, як і які елементи повинні розташовуватися на сторінці. З часу створення першої версії (специфікації) HTML зазнав деяких змін і постійно розвивається. Поточну специфікацію HTML можна знайти на сайті міжнародної організації, що розробляє й впроваджує технологічні стандарти для всесвітньої павутини, w3.org.
Що вам знадобиться для написання/тестування HTML-коду?
  • редактор текстових файлів (для початку підійде «Блокнот», який є стандартною програмою в ОС Windows).
  • браузер (вибір може бути довільним і більше залежить від ваших уподобань: Firefox, Internet Explorer, Opera, Chrome, Safari тощо);
HTML-сторінка — це звичайний текстовий файл, збережений з розширенням .html, .htm. Свої перші HTML-файли Ви будете зберігати на локальному диску, а результат дивитись в браузері.
При вивченні нового матеріалу слід дотримуватися таких нескладних порад:
  • Не використовуйте старих книг, статей, тощо. Ідеї, підходи, рішення в цьому сегменті дуже швидко старіють, а Вам потрібно діяти на випередження.
  • Перед тим, як купляти книгу, дізнайтесь у продавця чи на блоґах, форумах, хто автор, на який рівень читача орієнтована книга, який на неї попит і т.п.
Серед безкоштовних он-лайн навчальних матеріалів по HTML рекомендую «Самоучитель HTML» від Влада Мержевича. Також цю книгу можна вільно завантажити собі на комп’ютер у форматі PDF (розмір — 1,57 МБ) і видрукувати, щоб не читати з монітора.
Для більш-менш якісного створення HTML-сторінок необов’язково досконало вивчати грубезні посібники, але Ви повинні знати основні можливості, які забезпечує HTML і де можна знайти потрібну інформацію.
Що далі? На черзі — CSS.

CSS (каскадні таблиці стилів)

Тут слід зауважити, що після вивчення HTML Ви маєте достатній багаж знань для створення повноцінного статичного сайту. Більше того, на цьому Ви можете зупинитись… Але в такому випадку Ви втратите величезні додаткові можливості для зручної роботи.
CSS (Cascading Style Sheets) — каскадні таблиці стилів, які застосовуються для візуального форматування документу в мовах розмітки. CSS використовується для того, щоб визначити кольори, шрифти, верстку та інші аспекти вигляду сторінки.
CSS найчастіше зменшує об’єм коду, дозволяє виносити стилі в окремий файл, який можна повторно використовувати і ще багато іншого.
З вище сказаного можна зробити висновок, що як HTML, так і CSS не є мовами програмування. Вони дозволяють лише змінювати розміщення, оформлення елементів сторінок.
Але, як же бути з опрацюванням даних на сайті?
Вам потрібно рухатися далі. Зазвичай, наступний крок дається не всім, бо, далі треба вивчати програмування.

JavaScript (написання сценаріїв для Web-сторінок)

JavaScript — мова опису сценаріїв, підтримується більшістю браузерів. Код JavaScript інтерпретується (тлумачиться) самим браузером і може бути вбудований безпосередньо в текст сторінки HTML.
JavaScript — мова програмування, за допомогою якої Ви можете створювати інтерактивні Web-сторінки. Величезною перевагою JavaScript перед іншими мовами програмування є те, що їй не потрібно ніяких сторонніх інтерпретаторів, а достатньо тільки одного браузера.
Не слід плутати JavaScript з Java, чи з JScript. Це різні мови програмування.
Як! Ви успішно впоралися і з цим кроком? Тоді Ви досягли неабиякого рівня. Під словом «впоралися» не варто розуміти досконалого вивчення JavaScript. Лише з практикою Ви зрозумієте, що багато-чого не знаєте, що чимало автор книги, яку Ви читали для знайомства з JavaScript, не розказав.
Кожен по-своєму розуміє словосполучення «достатній рівень знань». Але погане вивчення матеріалу призведе або може призвести до помилок в коді, які важко виявити, бо Ви впевнені в своїй правоті і шукаєте не там, де слід. Тому зважайте на це.
Наступний крок — це PHP. Хоча необов’язково наступний. Він сміло може йти перед вивченням JavaScript, а може взагалі не бути виконаним. Але ж Ви бажаєте вдосконалюватися.

PHP (генерація HTML-сторінок на сервері)

PHP — скриптова мова програмування, створена для генерації HTML-сторінок на стороні веб-сервера.
Можна довго сперечатись про те, яку серверну мову програмування обрати. Тут і Java, і .NET, і Perl, і Python, і Ruby… Але ми зупинимо свій вибір на PHP.
Мова PHP вибрана з-поміж інших аналогічних мов програмування через свою простоту в освоєнні, популярність серед програмістів, наявність вихідного коду та безкоштовність.

Навіщо Вам PHP?

Сучасний сайт повинен підтримувати пошук інформації, продаж продуктів, складні Web-форми тощо. А це (і не тільки це) можна реалізувати на PHP.
Відмінність PHP від JavaScript полягає в тому, що PHP-скрипт виконується на сервері, а клієнту передається результат роботи, тоді як JavaScript-код повністю передається на клієнтську машину і тільки там виконується.
Наведу найбільш цікаві можливості мови:
  • інтеграція сайту з базами даних (в PHP вбудовані бібліотеки для роботи з MySQL, PostgreSQL, mSQL, Oracle, dbm, Hyperware, Informix, InterBase, Sybase);
  • робота з файлами і папками;
  • легка робота з Web-формами;
  • робота з растровими зображеннями (наприклад, бібліотека GD);
  • робота з FTP;
  • робота зі стиснутими файлами (gzip, bz2)…
Для початку можу порадити Вам офіційний сайт мови php.net. На ньому Ви зможете завантажити свіжу версію PHP, документацію, FAQ (часті питання), приклади скриптів, тощо.
Порада: не завантажуйте найсвіжіші версії, оскільки вони можуть бути нестабільні. Краще трохи почекати і завантажити стабільний реліз.
Для того, щоб всі ваші скрипти написані на PHP працювали, необхідно мати або доступ до вже налаштованого сервера, або (найпростіший варіант) поставити собі пакет «Denwer» чи аналогічний до нього. Там всі операції по налаштуванні виконані за вас. Такий варіант цілком підійде для роботи зі скриптами вдома.
Якщо Ви вже почали вникати в PHP, то, як тут не скористатись можливістю роботи з базами даних.

MySQL (система керування реляційними базами даних)

MySQL — це одна з найпоширеніших СУБД (система управління базами даних) в Інтернеті. Це досягнуто завдяки вдалому поєднанню користувацьких властивостей, відкритому коду і добрій технічній підтримці. Характеризується великою швидкістю, стійкістю і простотою використання. Для некомерційного використання MySQL є безкоштовним.
MySQL розглядається як основа для не надто складних проектів (кількість рядків у таблицях може досягати 50 млн), які не вимагають високого рівня збереження даних, як то: форуми, системи ведення статистики, електронні магазини, тощо.
В якості альтернативи MySQL можна розглянути: Oracle, PostgreSQL, mSQL.
Можливості сервера MySQL:
  • простота у встановленні та використанні;
  • підтримується необмежена кількість користувачів, що одночасно працюють із БД;
  • висока швидкість виконання команд;
  • наявність простої і ефективної системи безпеки;
  • написаний під десятки видів ОС.
Для мови PHP MySQL виступає як стандарт де-факто, і бібліотека для звернення до MySQL скомпільована в ядро PHP.
Мабуть, все. Ні, ні… Звичайно не все, але цього має бути достатньо, щоб успішно створювати сучасні, зручні, конкурентні сайти.
Як бачите, дана дорога нелегка. І тому перед тим, як розпочати вивчення, потрібно добре подумати, чи Вам дійсно це потрібно.

Немає коментарів:

Дописати коментар