понеділок, 1 серпня 2016 р.

Що таке хороший стиль програмування?

Багато веб-програмістів відносяться до цього питання зневажливо, а даремно. Адже потім у багатьох кодерів виникають проблеми. Як показала практика, можна дуже легко помилитися у своєму ж скрипті, якщо не дотримуватися певного стилю програмування, а це даром витрачений час, нерви і гроші. Неважливо, яким стилем Ви користуєтеся при написанні веб-додатків, головне — дотримуватися цього стилю від початку до кінця. У результаті в середньому за статистикою Ви будите програмувати на 30 % швидше.
Розглянемо кілька стилів, які найбільш часто використовуються в C-подібних мовах програмування:
1. Стиль Алмена
2. Раціональний стиль
3. Стиль GNU
4. Стиль Whitesmith
1. Cтиль Алмена — цей стиль ще називають стилем «BSD». Назва походить від Еріка Алмена, який в цьому стилі написав утиліти BSD.
Стиль Алмена
Як бачимо, тут добре виділяється блоковий оператор, який візуально асоціюється з керуючим оператором.
2. Раціональний стиль — цей стиль використовується найбільш часто, ним користувалися автори мови С — Річі та Керніген .
Раціональний стиль
У цьому стилі є як переваги, так і недоліки. Безсумнівний плюс — це те, що при використанні даного стилю економиться вертикальний простір, що дуже важливо, коли ми працюємо з великими кодами. Недоліком є ​​те, що іноді буває важко знайти символ { в кінці рядка.
3. СтильGNU — цей стиль використовують програмісти GNU фонда FreeSoftwareFoundation. Суть стилю в тому, що оператори всередині керуючих конструкцій треба розташовувати на однакове число пробілів, наприклад:
Стиль GNU
На прикладі використовується 2 пробіли, також можна використовувати 4 або 8 пробілів. Але 2 вважається оптимальним варіантом, тому що при більшій кількості прогалин вкладені блоки стають сильно розтягнутими і погано сприймаються візуально.
4. СтильWhitesmith — в цьому стилі фігурні дужки розставляються наступним чином:
Стиль Whitesmith
Перевагою цього підходу є те, що дужки краще асоціюються з кодом, однак при перегляді скрипта їх трохи важче знайти, ніж, наприклад, в стилі Алмена.

Немає коментарів:

Дописати коментар